Biografi

Peter Vesth

Biografi


Karrieren i showbizz startede for Peter Vesth da han som 18 årig fik job som julemand hos studenternes julemandsudlejning.

Først var det kun i private hjem men det gik så godt så han udvidede gesjæften til også at inkludere firmajulefester og lign.

Som 19 årig købte Peter Vesth sin første guitar både til at bruge ved julearrangementer men også pga. hans store interesse for country musik samt dansk, engelsk og amerikansk folkemusik.

Som 20 årig skrev Peter Vesth sin første sang "Oh, I like the sunshine" og startede samtidig gruppen "Mournfree original tearpursers" (Sorgenfri originale tårepersere)

Sidst i 60erne spillede Peter Vesth i forskellige folk grupper bl.a. med Niels Skriver, som han også startede "Cabaret i Købmagergade" sammen med (1968-70)

En kort tid gik Peter Vesth til guitarundervisning på Danmarks musikskole hos Stig Møller (Sikken' dejlig dag), men da Stig rejste til Nepal med Erik Skalø, overtog Peter Vesth undervisningen på holdet.

Han underviste på skolen, hvor også Cabaretten lå fra '68-'70. I 1970 debuterede Peter som solist i Tivolis Viseverhus under Thøger Olesens ledelse.

Efter et par ture til USA i 1967 og '71 (99 dage for $99) var Peter med i Østersøvarieteen på Bornholm i sommeren 1972 sammen med en lang række kendte danske solister. En af disse Gert Kruse (Rilleke-Ralleke) blev begejstret for Peter's sange og indspillede 4 af dem på plade .bl.a. "Billard"

Samme efter år fik Peter selv tilbudt pladekontrakt hos KMF, der udover Gert Kruse også havde John Mogensen, Bamse og Sebastian i deres stald.

Peter Vesth's første single hed " En stille sang"- En stille, romantisk julesang, som absolut ikke blev noget hit, men som senere er blevet indspillet i mange versioner bl.a. af The Cates fra USA  (Home again) og Jenny Jenssen fra Norge (Snefnugg)

Samme år kom han første bog/plade om Jensen og Gogæng. Den hed "Jensen og Gogæng i Cirkus".

I 1973 fulgte et noget mere poppet nummer " Jeg tænker tit derpå" akkompagneret af Rico Kvartetten og Sct. Tropez singers.

Det blev Peter's første dansktophit. Han nåede at få yderligere 2 Dansktop hits mens den hæderkronede Jørn Hjorting styrede Dansktoppen (1968-'77)

I 1971 flyttede Peter til Svendborg, hvor han boede i 10 herlige år.

For 1974 - '76 havde Peter 3 fantastiske sæsoner på Bakkens Hvile, hvor han omgivet af herlige syngepiger med Ingerlise Gaarde i spidsen sang en blanding af gamle revyviser og egne nye kompositioner.

Det var her, og i Tivolis Visevershus at Peter udviklere sit lune og fornøjelige pingpong spil med publikum, som sammen med de sørg-muntre hjemmelavede sange er blevet Peters varemærke.

I 1975 kom den første LP "Peter Vesth når han er værst"

Året efter fulgte LP'en " En optimist".

I vinteren 1976/77 blev Peter inviteret til Grønland for at optræde. Hans kære brother Thorkil Vesth havde afløst Peter en del gange i Tivoli, hvor Peter ellers var midnatsgæst i sommeren 1976, så Peter spurgte Thorkil om han ikke ville med til Grønland, så de kunne optræde i fælleskab. Det ville Thorkil godt og det blev starten på et unikt musikalsk forretningsmæssigt og menneskeligt samarbejde som varede i 37 år.

Sommeren 1977 optrådte Brødrene Vesth i Høkassen på Dyrehavsbakken og Peter udgav den meget anmelderroste LP "Underholdningsbidrag".

De følgende år startede Brødrene Vesth også et langt samarbejde, med ledelse af forskellige spillesteder.

Peter havde tidligere været musikleder af "Cabaret" i København, "Bokulhus" i Gudhjem og "Fyrtøjet" i Svendborg.

Nu startede de i fælleskab "Marielyst" på Hotel Klitten i Søndervig.

Her hyrede de en lang række kollegaer, som de delte aftenerne med igennem 3 sæsoner (1978 - '80)

Peter udgav et par fine LP'er i denne periode "Veras viser" og "Jensen og Gogæng og Peter Vesth" og sammen lavede Brødrene Vesth "Morgenfuglepip"

I 1981 indspillede Peter den første i en lang række af juleproduktioner "Jul i Dannevang". Den var også den første af en lang række indspilninger med fantastiske Jan Eliasson i producerstolen. (producer for Peter Vesth 1981 - '99)

1982 blev et skelsættende år for Brødrende Vesth, da de sammen startede "Vise Vesthhuset" i Gudhjem.

Det blev deres andet hjem i de næste 12 år.

Hver vinter gik med turneer rundt i landet og hver sommer fra april til oktober gik turen til Gudhjem.

I 1983 udgav pladeselskabet Harlekin LP'en "Live Vesth" på ViseVesthHuset i Gudhjem.

i 1985 blev lidt af et eksperimenterende år for Peter Vesth, da han afprøvede et par yderpunkter i det musikalske univers.

Først kom LP'en "Klassiske Peter Vesth" med Peter Vesth sange i klassiske arrangementer. De blev udført af strygerkvartetten "Den danske kvartet" sammen med Bent Larsen på Tværfløjte, Jan Sommer på klassisk guitar og Bjørn Carl Nielsen på Oboe.

Samme år kom LP'en "Ny vinde fra Vesth", med en række lidt mere poppede sange bl.a. et par duetter med Hanne Boel.

I 1987 udgave Peter Vesth LP'en "Mod strømmen" og året efter kom dobbel-LP'en "Bænkevarmer". Begge LP'er fik fine anmeldelser og var de første, til at grundlække den stil som senere skulle blive typisk for Peter Vesth.

En god blanding af akustiske guitarer og sang bl.a. sammen med forskellige velsyngende piger.

I 1988 flyttedet Peter til Bornholm, til Klingegade 3 i det gamle kvarter i Rønne.

Her boede han i en årerække på skift imellem Bornholm og et værelse på søstergangen på Diakonisse Stiftelsen på Frederiksberg.

I 1990 udsendte Peter Vesth CD'en, LP'en og Kassetten "Min lille stamcafe". Det var ikke hans mest vellykkede produktion idet hele tre producere var på banen så det endte med at blive en lidt usammenhængende produktion.

1991 var på flere måder et vigtigt år for Brødrene Vesth.

Thorkil indspillede det år sin første solo CD "Classical Coulors", med smukke, klassiske musikstykker, indspillet af musikere fra Radioens Symfoniorkester, som også uropførte værket i DR samme år.

I 1991 startede desuden den fantastiske supporterforening for Brødrene Vesth "Vesthvennerne". Det hele begyndte i Tivolis ViseVershus.

Talrige herlige optrædener og musikalske ture er det blevet til gennem årene. Bl.a. har Brødrene Vesth være sammen med Vesthvennerne i Østrig, Tyskland, Malta, Bornholm, Nashville, Irland, Skotland, krydret med festlige skovture på Bakken til Præstø og i Svendborg m.m. Desuden udgiver foreningen bladet "Vesth Nyt" der fortæller om Brødrene Vesths og foreningens gøren og laden. Bladet udkommer tre gange årligt.

I 1993 blev Brødrene Vesth kunstneriske ledere af Tivolis ViseVershus hvor Peter nåede i alt at optræde i 37 sæsoner (1970-2006) og Thorkil var med i de 30.

I sommeren 1994 spillede de et par måneder på Strandhotellet i Sandvig. Vinteren gik med turné rundt i landet og fri i Januar.

I 1994 havde brødene også nogle herlige oplevelser i Irland med CD-produktionen "Dansk/Irish", hvor de sang og spillede sammen med en række fremragende irske musikere.

I 1995 overtog Brødrene Vesth restaurant/hotel Randkløve beliggende imellem Gudhjem og Svaneke med skøn udsigt over havet (Stedet er idag behandlingshjem for misbrugere) Her drev de i tre år hotel, restaurant, værtshus og galleri. Massevis af kunstnere optrådte på stedet i disse år bl.a. ved den årlige Randkløve Festival.

Stedet var omgivet af marker så Peter Vesth's musikalske udspil det år hed selvfølgelig "På herrens mark"

I 1996 udgav Peter Vesth dobbelt CD'en "Vera med flere" i anledningen af hans 50 års fødselsdag.

Han genindspillede til denne produktion bl.a. "Veras vinterven", som for første gang blev et Dansktop hit, selvom Peter Vesth havde skrevet den helt tilbage i 1970, og havde sunget den utallige gange siden.

I 1997 kom Peter Vesth's anden juleplade "Endelig jul" og året efter udkom en af Peter Vesth's mest succesfyldte udgivelser "På klippegrund"

Den indeholdt faktisk fire kæmpehits (De tre nåede Dansktoppens første plads og den fjerde nåede en anden plads)

I 1998 og '99 var Brødrene Vesth musikalske ledere af "Stemmegaflen" i Svaneke. Den er idag bryggeri, så brødrene har lagt grunden til både et bryggeri og et behandlingshjem.

I 1999 udgave Peter Vesth bogen og CD'en "Sommer med Vera" om livet i en lille sommerby ala Gudhjem.

Starten på det nye årtusinde blev spændene på mange fronter.

Peter Vesth startede et drømmejob på DR med programmer som "Musik fra Vesth" og "Musiktema", hvor han kunne spille al sin yndlingsmusik især inden for forsømte genre i DR, såsom viser, folkemusik, revy, trad. jazz, slagere og country.

Han besad jobbet i 7 år fra 2000 - 2007.

Efter den lidt eksperimenterende første engelsksprogede CD "Smoky Mt. morning", kom i 2001 endnu en af Peter Vesth's mest succesfulde CD'er "Når jeg drømmer" med superhits som "En hel flaske rom", "Hvornår mon livet skal leves?", "Mit lille sommerhus", "Solen over Sandvig" og "I en lille olivenlund".

Efter tyve år med Jan Eliasson som producer overtog den meget dygtige producer Bo Brinck jobbet op gennem '00'erne.

I 2000 startede brødrene et forrygende samarbejde med Skipperkroen i Tejn på Bornholm (Mogens og Evelyn) og her optrådte de hver sommer igennem 7 år med massevis af "Fest og Farver".

De boede på Hotel Abildgaard i Sandkås, hvor også Vesthvennerne besøgte dem flere år i træk.

I 2002 udgav Peter Vesth en instrumental CD, som meget passende kom til at hedde "Instrumental".

I 2003 indspillede Brødrene Vesth en forrygende live-CD og DVD i Kulturhus Portalen i Greve.

Fra år 2000 var der også blevet råd til at have roadier med til at køre bil og sætte musikanlæg op og sælge CD'er. Mange hyggelige timer blev tilbragt på landevejene sammen med Palle, Flemming og Thorkil's to friske sønner Kasper og Jonathan.

Efter de herlige år på Skipperkroen rykkede Brødrene Vesth op på "Middelhavet rundt" i Olsker City, hvor der i disse år blev spillet revy, lavet cabaret og en masse store navne lige fra Johnny Logan til Tommy Kentner optrådte.

Brd. Vesth optrådte her også i fire sæsoner.

Omkring årtusindskiftet var Brdr. Vesth desuden flittige gæster i TV bl.a. morgen TV, Hit med sangen, Nodeknækkeren, Twist and Shout, Fællessang på Charlie, Musikbutikken, Top Charlie, En aften med Brødrene Vesth og meget mere. (DVD boks med mange af optagelserne udkommer i 2015)

I 2004 udgav Peter Vesth hele tre CD'er: "Sommerdage", med glade sange og de to smukke, stilfærdige CD'er "Vinternætter" og "Winternights" (en af hans egne farvoritter) En lang række fremragende gæstesolister medvirkede på CD'erne: Julie Burton, Jess Leary, Janis Ian, Suzy Bogguss, Christina Gregers, Jannie Gade, Laura Illeborg m.fl.

På Dansktoppen havde Peter Vesth kronede dage og i 2007 udkom dobbelt-CD'en "Kæmpehits" med 30 af Peter Vesth's Dansktophits, hvor halvdelen havde nået førstepladsen.

Lige inden havde han i 2005 udgivet "Bornholmerminder" med en række hyldestsange til den dejlige ø. (Peter Vesth's far var bornholmer, og Peter boede her i en årrerække)

I 2006 udgav han "Den glade plade" hvor Peter Vesth for første gang primært sang sange skrevet af nogle af hans farvoritsangskrivere.

I 2008 udkom "Fra Nyker til Nashville" med nyskrevne sange om livet i et lille samfund kædet sammen med en række sange om livet i Nashville.

Årene fra 2006 blev på en del fronter lidt svære år for Peter Vesth.

Efter en forrygende 60 års fødselsdag hhv. på Peter Lieps hus og i Vesthhjørnet på Frederiksberg (Hyggeligt lille visevershus Peter Vesth havde ejet i et par år) opstod en hel del problemer.

Peter Vesth havde jo igennem hele sit voksne liv især haft tre store ambitioner: 1. at kunne rejse rundt i landet og leve af at optræde med sine egne sange sammen med sin brother Thorkil (De nåede ca. 6000 jobs sammen) 2. At skrive og indspille egne sange samt at skrive et par bøger (foreløbig et det blevet til over 300 sange, 43 albums, 5 sangbøger og 5 almindelige bøger.) 3. Drive et lille visevershus med fest og farver krydret med stille smukke øjeblikke (siden 1968 har Brdr. Vesth næste uafbrudt drevet og / eller ejet diverse spillesteder i Tivoli, Svendborg, Bornholm, Søndervig, Frederiksberg og Sorø)

De to første ambitioner er til fulde blevet opfyldt mens den tredje har voldt en del problemer og kostet Peter Vesth en mange penge.

I 2006 havde Peter Vesth dog sparet 2 millioner sammen og ville bruge dem til at starte et kombineret visevershus, musikmuseum, musikcafé og sangskriverhus på Bornholm.

Desværre var Thorkils helbred begyndt at skrante så han kunne desværre ikke deltage i projektet.

Han havde ellers været en helt uvurderlig støtte for Peter i alle de forgangende år både menneskeligt, musikalsk og økonomisk.

De spillede heldigvis stadig sammen for fulde damp med deres fine musikalske kombination af Peter Vesth's egne sange, finurlige, sørgmuntre fortællinger krydret med Thorkils forrygende klaver og harmonikaspil samt sjove påklædning og underfundige kommentarer til Peter Vesth's historier.

I 2006 købte Peter Vesth slagtermester Riddersborgs store gård i det gamle kvarter i Rønne.

Denne ville han indrette til sit musiksted "Vesthhuset" med de føromtalte aktiviteter.

En kombination af emsige, smålige embedsmænd i Teknik om Miljø, svage politikere og en god portion Jantelov fik desværre sat en stopper for projektet og efter fire års kamp måtte Peter Vesth opgive drømmen i 2010.

Han havde dog ikke mistet fighterånden mere end at han samme år lejede sig ind i et glimrende lokale i Sorø for at forsøge at gennemføre projektet dér.

Her blev han mødt af en hel anden og mere venlig imødekommenhed fra kommunens side, der synes at det var et stort plus at få et kombineret visevershus og musikmuseum til byen.

Vesthhuset i Sorø har nu eksisteret i 4 år, og kører med stor succes med hjælp fra mange dygtige frivillige.

Stedet rummer et visevershus med 30 årlige arrangementer, en sangskriverklub, en fredags musikcafé samt et flot musikmuseum.

Hvert år holdes der også en forrygende sommerfest med sang og bægerklang i samarbejde med Sorø Jazzuge.

Selvom Peter Vesth havde svære år i Rønne fra 2006-2010 udgav han alligevel et par fine albums "More winternights" og "Imellem gode venner" (sidstnævnte er Peter Vesths eget yndlingsalbum; Helt akustisk og var med til at hjælpe ham igennem problemerne)

I Julen 2010 indspillede Brdr. Vesth en fantastisk CD og DVD "En aften med Brødrene Vesth"

Begge var de helt på toppen og DVD'en blevet senere redigeret til et 40 minutters TV-program som er blevet vist på TV Charlie flere gange.

I 2010 nåede Thorkil også at få udgivet en CD han altid havde drømt om at lave "Paris in the rain" Peter Vesth havde skrevet hovedparten af teksterne og Thorkil selv alle melodierne.

Den blev arrangeret af Søren Skov som symfonisk-rock og Thorkil var meget glad for resultatet.

I 2011 udgav Wilhem Hansens forlag Peter Vesth fjerde bog om troubaduren Jensen og hans dansende hund Gogæng: "Jul med Jensen og Gogæng". Sammen med bogen kom en CD med samme navn.

Året efter blev bog med tilhørende sange læst op i hele december af DR's radiovært Peter Sten. Denne succes udmyntede sig i at han indtalte en lydbog med hele tre CD'er.

2012 kom i høj grad til at stå i julens tegn for Peter Vesth.

Den første af en årlige tilbagevendende juleturné løb af staben, hvor Julie Burton og Jess Leary fra Nashville sammen med Peter Busborg og Vera Panitch bakkede Peter Vesth op i et hyggeligt musikalsk overflødighedshorn af nye og gamle julesange.

Super producer og musiker Peter Busborg havde tidligere på året indledt et samarbejde med Peter Vesth. De havde sammen været i USA for at indspille hele 2 CD'er som udkom det år "Primetime" og "Christmas with Peter Vesth and friends".

2012 var i hele taget et aktivt år, da Wilhelm Hansens forlag også udsendte en fantastisk flot sangbog med Peter Vesth sange "Vintersange".

Thorkils helbred skrantede desværre mere og mere, og han var sjældnere og sjældnere med ude og spille.

Peter havde derfor allieret sig med nogle andre fremrangende musikere: Steen Hansen (Guitar), Vera Panitch (Violin) og Kristian Rusbjerg (Harmonika) som var med Peter ude og optræde når Thorkil ikke magtede det.

I marts 2013 var Thorkil med for sidste gang.

Sammen med Vera og Peter optrådte han på Baghuset i Ballerup, hvilket samtidig var deres 20 års jubilæum på dette fine spillested.

I Januar 2014 døde Peter's herlige "Brother" og musikalske partner i gennem 36 år kun 61 år gammel.

Han ligger sammen med sine forældre på Sorgenfri Kirkegård lige ved restaurant Lottenborg og næste år starter Vesthvennerne en årlig udflugt, hvor de bl.a. skal op og hilse på Thorkil.

Heldigvis kører musikken, Vesthvennerne og Vesthhuset videre med uformindsket styrke, og det har i høj grad været med til at få Peter Vesth igennem den sværeste tid i hans liv.

Både Thorkil og Peter er og var utrolig glade for julen, så i julen 2013 udkom rigtig meget julemateriale.

Hele 2 DVD'er med fantastiske juleoptagelser i sneen med Julie Burton, Jess Leary, Vera Panitch og Anne Herdorf m.fl.

En flot flot sangbog udkom på Wilhelm Hansens musikforlag samme år "Sommersange".

Peter Vesth var startet på et større samarbejde med dejlige Anne Herdorf og dygtige Kristian Rusbjerg og de var begge med på den årlige juleturné.

De medvirkede også begge på dette års CD-udgivelser: "Sommer" og "Jul med Peter Vesth og venner"

Anne Herdorf og Peter Vesth havde også et par kæmpe Dansktophits med "Du er min stjerne" og "Det' jul igen", som begge nåede førstepladsen.

2014 har også været et meget aktivt år med Slager Parade, festivaler og massevis af andre jobs primært sammen med en af Danmarks bedste harmonikaspillere Kristian Rusbjerg. Peter og Kristian har det også rigtig rart sammen både på landevejen og de mange tribuner rundt omkring i landet.

En hel del udgivelser er det også blevet til i 2014.

22. marts (Thorkils fødselsdag) udkom en 3-dobbelt minde CD med rigtig mange af hans bedste melodier.

I maj måned udkom 3-dobbelt CD'en "Kæmpehits med Peter Vesth" (46 Dansktop hits plus 4 bonusnumre)

24. Juli udsendte Kristian Rusbjerg en flot dobbelt-CD "Visitkort" og i august udsendte Peter Vesth en ny dobbelt-CD "Summerdays and Winternights" med hele 41 af de allerbedste numre på engelsk, og med masservis af fantastiske gæstesolister.

Til september udsender Wilhelm Hansens musikforlag en flot sangbog med alle sangene fra CD'erne plus bonusnumre.

Til oktober udkommer den helt store satsning. "Peter Vesth Boxset". Det bliver det flotteste og dyreste boxset nogensinde i Danmarkshistorien med hele 20 CD'er og en stor booklet.

Den udkommer i 1000 nummereret eksemplarer alle signeret af Peter Vesth.

Vesthvennerne har også fyldt med aktiviteret i efteråret 2014. Dels en udsolgt Skotlandstur og året hyggelige julefest.

Den årlige juleturné 2014 hedder "Country Christmas" og bliver med Peter Vesth, Jess Leary, Kristian Rusbjerg, Henrik Skriver som udøvende.

Desuden har Vesthhuset et flot program for 2014 (se hjemmeside www.vesthhuset.dk)


I skrivende stund er der desuden planlagt 2 store TV-shows på DK4 d. 24. september (medvirkende: Peter Vesth, Kristian Rusbjerg, Vera Panitch og Henrik Skriver) samt 26. november (Juleshow. medvirkende: Peter Vesth, Jess Leary, Kristian Rusbjerg, Henrik Skriver og Steffan Sørensen)


Blandt fremtidsplanerne kan nævnes juleturné 2014 i november og december, Dansk Slager Parade 2015 i januar og februar, Optræden på Gran Canaria i marts måned, tur med Vesth vennerne samt pladeindspilninger i Nashville i september 2015. Desuden massevis af festivitas i forbindelse med Vesth vennernes 25 års jubilæum i 2016.

Musikalsk CV

Peter Vesth : Sangskriver og musikere-mail: peter@petervesth.dk